האם ניילון נצמד באמת יכול להפוך אותנו לעקרים או לגרום לסרטן? במשך עשרות שנים, מוחי בריאות הוליסטית הזהירו מפני השפעת הרעלים שנמצאים בפלסטיק. אך בכל פעם צחקו עליהם ואמרו שהם שרטלנים – אבל עכשיו עושה רושם שהפרנויה שלהם בהחלט הייתה מוצדקת.
ראיות חדשות מוכיחות שחום גורם לכימיקלים באריזות הפלסטיק ובבקבוקי פלסטיק לדלוף אל תוך האוכל המשקאות שלנו: שתי דוחות גדולים שפורסמו בשנה שעברה קשרו באופן ישיר בין 175 מרכיבים לבעיות בריאות הקשורות לסרטן, פוריות והתפתחות עוברית.
אפילו העמותה לחקר הסרטן בבריטניה, שהייתה סקפטית עד כה, מזהירה עכשיו שאסור לניילון נצמד לגעת במזון כאשר הוא בתוך המיקרוגל.
הכימיקל שגורם לדאגה הרבה ביותר נקרא Bisphenol A (BPA), אשר משתמשים בו לייצור פלסטיק. בגוף, הכימיקל הזה מחקה את ההשפעות של ההורמון הנשי אסטרוגן.
מחקרים קשרו בין ה PBA לסרטן השד והערמונית ולהתפתחות מינית מוקדמת אצל נשים.
אנדראה גור, פרופסור לפרמקולוגיה באוניברסיטת אוסטין, שחקרה את השפעות הכימיקל על איברי הרבייה, אמרה: “אני מחממת מזון רק בכלי זכוכית או קרמיקה, ולמרות שאני משתמשת בניילון נצמד כדי לכסות מוצרים במקרר, אני תמיד מסירה אותו לפני שאני מכניסה למיקרוגל”.
אז מתי מותר להשתמש בפלסטיק – ומתי מומחים חושבים שצריך להימנע ממנו? זה מה שהם מציעים…
אל תעשו שימוש חוזר בבקבוקי פלסטיק
אתם אולי חושבים שזה חסכוני למלא בקבוקי מים מינרלים ישנים עם מים מהברז.
אבל מחקרים מראים שיש להימנע מכך, אומרת פרופסור גור. “משתמשים ב PBA או bisphenol-A כדי לייצר אותם, והם ידועים כמזיקים לבלוטת האנדורקין”.
“כשהבקבוק חדש לא סביר שהוא יגרום לבעיות, אבל ככל שהוא מתיישן חלקיקי PBA עלולים להשתחרר אל תוך הנוזל או האוכל שהוא נוגע בהם”.
רבים מהיצרנים החליפו את השימוש ב PBA לכימיקל בשם PET, שלפי הדרישות של האיחוד האירופי הוא בטוח ולא מזיק.
“בקבוקי תינוקות רבים נמכרים עכשיו ללא PBA, אבל אנחנו לא יודעים איזה כימיקל מחליף את ה PBA, והם לא מחויבים לגלות לנו”, אמרה פרופסור גור.
בדיקות צרכנות מצאו שכימיקל ה PBA המסוכן לנו עדיין נמצא בבקבוקי ובאריזות פלסטיק רבות שנמכרות בשוק.
היזהרו מקופסאות הפלסטיק של ארוחת הצהריים
כלי פלסטיק רבים , כולל טאפרוור, מכילים PBA. כלים ישנים שמתחילים להתפרק הם המסוכנים ביותר.
ד”ר תומאס זולר, פרופסור לביולוגיה באוניברסיטת מסצ’וסטס, מציע: “החליפו את כל הכלים המשומשים שעברו הרבה מאוד שטיפות בכיור, מכיוון שאלו הקופסאות בעלות הסיכוי הגדול ביותר לשחרר PBA לאוכל שלכם”.
אל תכניסו פלסטיק למדיח הכלים
אם זה סכו”ם, כלי אחסון או בקבוקים, חימום, אפילו במדיח הכלים, יכול לגרום למרכיבים להיות פחות יציבים ולהגביר את הסיכוי שהם יזלגו לאוכל שלכם.
מחקר שפורסם ב journal Environmental Health Perspectives הראה שב 95% ממוצרי הפלסטיק שמכניסים למדיח הכלים הייתה זליגה של כימיקלים שהובילה להשפעת דמוית אסטרוגן על הגוף.
היזהרו במיוחד מניילון נצמד
אל תתנו לניילון נצמד לבוא במגע עם האוכל שלכם כשאתם מחממים אותו.
מומחים באוניברסיטת ג’ון הופקינס בארצות הברית מזהירים שחימום אוכל עם ניילון נצמד יכול לגרום לפלסטיק להימס אל תוך האוכל.
הניילון הנצמד המסוכן ביותר הוא ניילון נצמד המיוצר מ PVC אשר מכיל כימיקל שמזיק להורמונים שגורם לניילון להישאר רך. ניילון נצמד מ PVC נאסר לייצור בארצות הברית, אך באירופה ובישראל הוא עדיין נמכר.
“אם אתם מחממים צלחת במיקרוגל, פשוט כסו אותה בצלחת נוספת או נייר מגבת ללא כימיקלים”, מוסיפה פרופסור גור.
בחרו טבעי
סטירן, מרכיב בכוסות קלקר ובחלק מקרטונים של ביצים, הוא חומר שעלול לסרטן, והוא נכנס לרשימת החומרים המסרטנים של האגודה לחקר הסרטן בארצות הברית, כמו גם בנזן אשר משתמשים בו בייצור.
רופאים ממליצים להימנע מכלי קלקר, ולהחליף אותם בכלי עץ חד פעמיים, ואם הילדים שלכם משתמשים בקשים, החליפו אותם מפלסטיק לנייר.
משקאות קלים רק בפחיות
משקאות קלים מגיעים בבקבוקי פלסטיק המכילים פורמלדהייד, רעלן ידוע, אז יש מומחים שממליצים לבחור בפחית.